header06.jpg

Onsdag den 14. august 2019
DAG 8:   Hammerfest og Nordkap

Rejsebeskrivelse fra Holstebro Rejsecenter:

Når vi ankommer til Honningsvåg tidligt om morgenen, kan du starte dagen med en udflugt til Nordkap og spise morgenmad mere end 300 meter over det frådende Atlanterhav og ligeledes besøge en samisk familie.
Hammerfest, hvor tegn på bosættelser, kan dateres helt tilbage til stenalderen, spiller stadig en vigtig rolle som fiskersamfund. Her kan du også se Meridianstøtten rejst i 1854 til minde om den første præcise måling af kloden - en præstation så vigtig, at stedet blev kåret som værende; "UNESCO World Heritage Site".
Når vi kommer til Tromsø kan du vælge at købe billet til midnatskoncert i Ishavskatedralen. Eller hvorfor ikke besøge en af byens mange hyggelige barer og prøve den lokale bryg; Mack - arktisk øl.


Udflugtstilvalg for begge:

Morgenmad på Nordkap (Honningsvåg-Hammerfest)
Vi nyder et godt morgenmåltid på Europas nordligste punkt
•    Oplev toppen af det europæiske fastland
•    Imponerende 180° panoramafilm
•    Morgenmad 307 meter over havet
•    Smuk udsigt
307 meter over Nordishavet strækker Nordkap-plateauet sig, og du vil opleve en helt speciel morgenstemning her. Mens vi nyder vores dejlige morgenmad her på Europas nordligste punkt, ser vi en imponerende panoramafilm, som tager os på en rejse gennem de fire årstider på Nordkap og i regionen. Vi tager et kort ophold hos en samisk familie på vej tilbage til Honningsvåg. Turen fra Honningsvåg tager os gennem en undersøisk tunnel til fastlandet. Vi kører også langs den smukke Porsangerfjord og videre op på Finnmarksvidda, før vi kommer ned til kysten. Ved ankomst til Hammerfest, verdens nordligste by, går vi om bord på Hurtigruten igen.
Forplejning: Morgenmad
Varighed: 6 timer


Dette var dagen vi havde set frem til på grund af udflugten: Morgenmad på Nordkap.

Må desværre konstatere, at det blev en stor skuffelse.
Og så var vi endda stået umanerlig tidligt op (kl. 0445) for at komme med udflugtsbussen fra Honningsvåg kl. 0530.
Hele området på og omkring Nordkap lå indhyllet i tæt tåge (lavthængende skyer) – sigtbarheden var vel omkring de 50 meter. End ikke havoverfladen 307 meter under os kunne vi se, men vi kunne høre bølgerne slå imod kysten.

Ingen solskin, ingen betagende udsigt, ingen aha-oplevelse – bare tåge/skydække, råkoldt og vådt.
Eneste lyspunkt ved Nordkap var, at vi trods alt fik vores morgenmad.

Fra Nordkap gik det mod syd ned over Magerøya uden det annoncerede stop hos en samisk familie (familien havde opsagt samarbejdet med Hurtigruten for 14 dage siden efter 25 års samarbejde).

Allerede nu havde vi set adskillige rensdyr under forbikørsel, men det skulle blive endnu værre.

Efter at have passeret den undersøiske tunnel til fastlandet kørte vi langs den vestlige bred af Porsangerfjorden – en utrolig smuk tur uden generende lave skyer eller tåge (nu var vi jo kommet ned til havoverfladen og længere ind i landet, væk fra den ydre kystlinje).

Ved Olderfjord drejede vil mod vest ind over Finnmarksvidda og i Skaidi forlod vi hovedvejen mod Alta og tog i stedet retning mod Hammerfest.

Ingen tvivl om at vi nu var oppe i højderne igen; tåget, diset og ringe sigtbarhed.

Rensdyrene imidlertid, dem kunne tågedisen m.v. ikke skjule for os. De gik i hundredevis helt op ad vejen og på jordstykkerne mellem husene ved vejen.

Vores guide var en meget ivrig fortæller.
Hun fortalte om livet i Finnmarken helt tilbage fra slutningen af den 17. århundrede op til og med den lokale befolknings skæbne under anden verdenskrig (og den skæbne havde ikke været blid).

Kort efter vi var landet i Hammerfest var der afgang med skibet videre sydpå – vi var altså sprunget anløbshavnen Havøysund over ved at have været fraværende fra skibet i 6 timer.

Inden vi kort før midnat anløber Tromsø (og nogen skal til midnatsgudstjeneste i Ishavskatedralen) skal også Øksfjord og Skjervøy aflægges besøg.

Expedition Team holder kl. 2100 en lille seance med ”Norwegian Coastal Kitchen” på soldækket – det må vi hellere se, hvad er for noget.
Viste sig at være prøvesmagning af friskfangede, nykogte rejer.
De var rigtig gode – kokken havde nemlig sørget for at koge i rigtig saltet vand.

Kort før midnat anløb vi Tromsø, hvor rigtig mange af skibets passagerer skulle til midnatsgudstjeneste i Ishavskatedralen.
Netop som vi passerede under broen ved indsejlingen til havnen i Tromsø, blev al den indvendige belysning i Ishavskatedralen tændt – og så var den et rigtig flot syn.

sidebar01.jpg