head01.jpg

Søndag den 11. august 2019
DAG 5:   Tromsø - Porten til Arktis

Rejsebeskrivelse fra Holstebro Rejsecenter:

I løbet af natten sejler skibet gennem det smalle Raftsundstræde.
Efter et stop i Harstad, fortsætter vi til Tromsø for et længere ophold.
Mange legendariske, arktiske ekspeditioner har brugt Tromsø som udgangspunkt. Med tilstedeværelsen af "Det Norske Polar Institut", har byen cementeret sin position som polarhovedstaden i Norge. Den Arktiske Katedral, kaldet "Ishavskatedralen" er med sit progressive design og ekstraordinære glasmaleri, byens mest berømte vartegn.
Verdens nordligste universitet og et stort antal turister har skabt et pulserende kulturliv i byen hvor, de mange restauranter og cafeer altid er velbesøgte.


Panik fra morgenstunden!

Vi har sovet alt for godt – og kom først på kl. 0940, men nåede dog at få morgenmad inden man lukkede ned for det.

Vejret var nu sådan lidt gråt i gråt, men der var stadig ca. 18° derude.

Anløb kort efter Finnsnes.
Da vi forlod Finnsnes var det ud under Gisundbroen som forbinder Norges næststørste ø, Senja, med fastlandet, og ud i Gisundet og videre nordover med en let gang støvregn ned over vores hoveder.

Det er fantastisk som landskabet er mangfoldigt her. Helt ned til vandet er forlandet ret fladt, og der er store opdyrkede arealer, så er der et bredt bælte med skovbevoksning (løvtræer) og lige bag ved rejser fjeldene sig med mange steder hvor der ligger større mængder sne.

Ankommet til Tromsø begav størstedelen af passagererne sig ud på diverse udflugter.
Vi valgte at forlade skibet og gå en længere tur for at Inge kunne komme over til Ishavkatedralen på den anden side af sundet.
Skulle være et flot syn inde i katedralen.

Tilbage til skibet via bl.a. Skansen, som er en ”bette græsbeklædt forhøjning” med et ældre hus som var malet gulbrunt – og så stod der et par gamle forladerkanoner og pegede ud mod sundet, hvilket var lidt malplaceret; blev kanonerne affyret i dag, ville man ramme ind i de nye nærmeste bygninger opført mellem Skansen og sundet.

Om aftenen var vi til ”En smak af Nordnorsk kultur” som bestod i en fortælling om tørfisk, tørfiskens betydning for Norges økonomi og tørfiskens udbredelse som eksportvare i dag.
Der var selvfølgelig en smagsprøve – og så kunne man købe sig en ordentlig dram til at tage den dårlige smag.

Dagen igennem har der været omkring 15-18° og helt overskyet med enkelte regndryp ind imellem.

Nogen mener i løbet af dagen at have set finnerne fra nogle hvaler. Carlo støtter denne opfattelse, da han selv mener at have set hvalfinner ca. en times tid inden ankomst til Tromsø.

Vi skal i aften ”ud over åbent hav”; krydse Kværnangen og derefter ud på Lopphavet.

Håber, at vi kommer op i ordentlig tid i morgen.

side01.jpg